onsdag 3 mars 2021

Terrorist från Afghanistan skjuten vid Mogärdeskolan i Vetlanda - utreds av SÄPO

 

för 1 timme sedan — Misstänkta terrorattentatet i centrala Vetlanda ... Kvar på skolan är rektor Maria Sparre tillsammans med sin rektorskollega Åsa Wernersson. Annons. Det var stor

Källa:

https://www.jnytt.se/logga-in/skolbarnen-var-inomhus-nar-mannen-greps-rektorn-pa-mogardeskolan-djungeltrumman-gick-snabbt

 

"En man som DN talat med berättar hur han sett den misstänkte passera förbi honom på väg mot Mogärdeskolan, där polisen sedan grep den misstänkte. En stund senare hittade han vad som såg ut att vara ett blodigt knivhandtag en bit längre "

Källa, Dagens Nyheter onsdag 3 mars 2021:

https://www.dn.se/sverige/vittne-hittade-blodigt-knivskaft-jag-kande-igen-honom/

 

Bild på den skottskadade terroristen från sociala medier:

C842399F-F487-4D92-9A8D-EDE02DBA5D80-scaled.jpeg (1183×2560) (pt-media.org)

https://pt-media.org/wp-content/uploads/2021/03/C842399F-F487-4D92-9A8D-EDE02DBA5D80-scaled.jpeg


Hans offer vårdas just nu på länssjukhuset Ryhov, varav tre med livshotande skador. Terroristen själv folkbokfördes i Sverige så sent som 2018 enligt tidningen Dagens Nyheter. Expressen går längre och avslöjar torsdag 4 mars 2021 att terroristen är medborgare i Afghanistan:

https://www.expressen.se/nyheter/den-gripne-mannen-22-aring-domd-for-cannabis/

 

 

"Utreder terrormotiv

Polisen sköt den misstänkte gärningsmannen i samband med gripandet, nära Mogärdeskolan.

– Polisen avlossar sitt tjänstevapen och den misstänkte skadades. Skadeläget är oklart just nu men personen lever, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisregion Öst."

 

Källa, Aftonbladet onsdag 3 mars 2021:

 

 https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/7KRP6K/atta-skadade-efter-man-gick-till-attack--misstankt-terrordad

 

Hemsida för Mogärdeskolan i Vetlanda:

https://kommun.vetlanda.se/forskola-och-skola/forskoleklass-och-grundskola/mogardeskolan.html

 

"Enligt en från Mogärdeskolan så verkar han ha härjat där också (därav avspärrningen), oklart om han gick in i skolan eller bara sprang runt utanför."

Källa:

https://www.flashback.org/sp74895638

 


Enligt The Guardian var mannen beväpnad med yxa:

https://amp.theguardian.com/world/2021/mar/03/man-armed-with-axe-injures-eight-in-possible-terrorist-attack-in-sweden?__twitter_impression=true

 

Statsminister Stefan Löfven beklagar mordförsöken som gärningsmannen utförde med kniv. Han befinner sig på sjukhus där han bevakas av polis

Händelserna rapporterar Sveriges Television ikväll onsdag 3 mars 2021. Först var det försök till mord. Därefter terrordåd. Nu är det ändrat tillbaka till försök till mord i Vetlanda i Småland. Polisen grep gärningsmannen vid 15-tiden utanför Mogärdeskolan. Barn filmade och skrek att mannen har pistol. Åtta personer är förda till sjukhus med varierande skador. Tillhygge användes. I samband med gripandet avlossade polis sitt tjänstevapen. Den gripne är förd till sjukhus. Polisen utreder i förundersökningen om det finns eventuella terrormotiv. Polisen samarbetar med Säkerhetspolisen SÄPO. Angreppet ägde rum i centrala Vetlanda. Han är i tjugoårsåldern, Polisen har hållit en pressträff och har mycket resurser på plats.

Kommunstyrelsens ordförande Henrik Tvarnö (s) intervjuas i kväll av Expressen-TV och berättar om krisledning i Vetlanda, fast med tusentals frågetecken.

Terrorexperten Magnus Ranstorp intervjuades i SVT. Polisen har hävt avspärrningarna och blod tvättas bort. Flera var allvarligt skadade av blodfläcken att döma. Flera platser var avspärrade inne i Vetlanda. Resecentrum var också avspärrat. I centrala Vetlanda var sex eller sju platser avspärrade. Kommunalrådet Jan Johansson för partiet VF gjorde ett samlat och faderligt intryck på tv. Missionskyrkan har öppnats upp. Regeringen får löpande uppdateringar. Inrikesminister Mikael Damberg intervjuades av alerta Expressen-TV. Det gick 15 - 18 minuter innan polisen var på plats och sköt verkanseld. 

Terrorforskaren Hans Brun är gäst i Expressen-TV som sänder live. Han säger att det kan röra sig om en man med psykiska besvär. Därav oklarheter om motiv. Det är svårt att analysera de knapphändiga uppgifterna. Polisen utreder försök till mord just nu. I ett tidigare pressmeddelande hette det från polisens sida att det fanns ett möjligt terrormotiv. Hans Brun påstår att det är rimligt att utreda terroristkopplingar. Men han vill varken bekräfta eller dementera vart det lutar. Det är myndigheterna som ska avgöra vilka misstankar som finns. Terrorhotnivån är fortsatt tre av fem på skalan.

Här är polisens kommendering:

https://polisen.se/aktuellt/handelser/2021/mars/3/03-mars-1533-polisinsatskommendering-vetlanda/

En läsare hos tidningen har filmat polisens gripande utanför avspärrningarna. Expressen-TV berättar att polisen inte vill uppge den gripnes nationalitet. Han är bosatt i småländska höglandet och är känd av polisen tidigare för brott.

Lyssna till polisens pressträff här:

https://www.vn.se/logga-in/just-nu-polisen-haller-presstraff-efter-misstankta-terrordadet-vi-sander-direkt

 


"Kontakt

Anna Lindberg

Skoladministratör
Telefon: 0383-975 00
anna.lindberg1@vetlanda.se

Mogärdeskolan

Besöksadress: Kullgatan 5
Postadress: Vetlanda kommun, Mogärdeskolan, 574 80 Vetlanda

 

Apostlagärningarna sänder live just nu tidig natt torsdag 4 mars 2021 på flera språk om Jesus, efter terrordådet i Vetlanda:

https://www.youtube.com/watch?v=H0m-FLFpnTM


 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.