söndag 12 juli 2020

Föredrag av ordförande i Arkivet för UFO-forskning utskrivet i helhet och publicerad av Linköpings universitet


"UFO

Detta är en transkription av ett föredrag hållet på ConFuse 96. Transkriptionen gjord av Tommy Persson och bearbetningen av Tommy Persson och Hans Persson."
"Jag är alltså ordförande för någonting som heter ''Arkivet för UFO-forskning'' i Norrköping som är en stiftelse som har tagit som sin uppgift att skapa en grund för seriös UFO-forskning i Sverige, samla material, samla allting från doktorsavhandlingar till ren kultlitteratur om det här ämnet. Jag brukar kalla mig nyfiken skeptiker i det här ämnet. Jag är alltså ingen tefatstroende. Jag är nyfiken på myten om UFO, jag är nyfiken på gåtan om UFO. Det finns som jag ser det både en myt och en gåta i det här ämnet. Sedan har jag en liten speciell bakgrund. Jag har en kult-sekt-bakgrund. Jag är uppvuxen i ett sekthem, jag har varit med i massor med olika sekter. Jag har varit med i UFO-sekter som tonåring, jag har stått på berg och väntat på venusianernas ankomst och hela baletten som man kan tänka sig. Jag har sett den miljön och upplevt den inifrån och det kanske gör min bakgrund lite speciell. Idag så kallar jag mig för nyfiken skeptiker, jag räknar mig som ateist och sekulärhumanist om man kan kombinera det. Jag är alltså både UFO-intresserad och håller på med UFO-forskning och samtidigt är jag med i Föreningen för vetenskap och folkbildning som är en skeptikerorganisation. Jag är också med i Humanetiska förbundet som är en internationell organisation för ateister, agnostiker och sekulärhumanister. Det här kan ju låta som ett perfekt fall av schizofreni, att man kan hålla på med så väldigt olika saker."

Källa, Linköpings universitet:
http://www.lysator.liu.se/lsff/mb-nr31/UFO.html

"Lysator är en akademisk datorförening vid Linköpings universitet. Dess syfte är att ge medlemmarna möjlighet att utforska datorer och datavetenskap. Alla som studerar eller arbetar vid Linköpings universitet kan bli medlemmar."

Källa:
http://www.lysator.liu.se/

Linköpings universitets förteckning över Linköpings Science FIction-Förenings kongresser med bland annat ufo och aliens som teman:

http://www.lysator.liu.se/lsff/trans.html


... som har tagit makten i UFO-organisationerna, det gäller mig, Clas Svahn, Anders Liljegren och arkivet för UFO-forskning, det är de personerna de handlar om.


Källa:. Linköpings Science Fiction-Förenings medlemstidning Månblad Alfa nummer 31 år 1997 där du kan läsa hela föreläsningen utskriven med frågor från publiken:

http://lsff.nu/mb-nr31/


Månblad Alfa 31, 1997

Detta är en elektronisk utgåva av Linköpings Science Fiction-Förenings medlemstidning.

Källa:
http://lsff.nu/mb-nr31/

ConFuse


LSFF:s medlemmar arrangerar science fiction-kongressen ConFuse i Linköping.
Här är en lista på de programpunkter från tidigare kongresser som finns inspelade på band.

Material från gamla ConFuse:
Källa:
http://lsff.nu/


Mitt namn står inte men det står några skeptiker, som har tagit makten i UFO-organisationerna, det gä ller mig, Clas Svahn, Anders Liljegren och arkivet för ...

Om jag säger att jag håller på med UFO s brukar det vara två grupper framför allt som studsar till lite grann och som nästan gör en dubbel mollbergare p  ...

"Historik[redigera | redigera wikitext]


Arkivet för UFO-forskning grundades i Södertälje 1973 (under namnet Arbetsgruppen för ufologi) av Håkan Blomqvist, Kjell Jonsson och Anders Liljegren. Syftet var att lägga en grund för seriös UFO-forskning genom att bygga upp ett specialiserat forskningsbibliotek för UFO-litteratur. 1980 ombildades AFU till en ideell stiftelse och arkivet flyttades till en lokal i Norrköping. Genom ett särskilt avtal är AFU sedan 1986 anslutet till riksorganisationen UFO-Sverige. Verksamheten drivs helt på ideell basis genom bidrag från privata sponsorer. AFU har i dag åtta lokaler i Norrköping och en fast anställd personal. Ordförande i stiftelsen är Håkan Blomqvist, bibliotekarie vid Norrköpings stadsbibliotek, författare till UFO – i myt och verklighet (1993), Främlingar på vår jord. Ufokontakter i Sverige (2009) samt En resa i tiden. UFO-Sveriges historia 1970–2010 (2010). 2013 bytte arkivet namn till Archives for the Unexplained."

Källa, svenska Wikipedia 12 juli 2020:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Arkivet_f%C3%B6r_UFO-forskning


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.