söndag 26 juli 2020

Brev till Svenska Akademien om författaren Clas Svahn


På sin blogg 20 juli 2020 uttrycker författaren Clas Svahn hur han sårats. Svahn menar att Historielärarföreningen inte tillräckligt understrukit hur mycket författare han är. Clas Svahn påpekar även att det han ser som lögner kan bli problematiskt för Historielärarföreningens ordförande.

Inför dessa förmaningar vill Historielärarföreningen naturligtvis ge Clas Svahn upprättelse. Därför önskar hela vår förening Historielärarföreningen föreslå författaren Clas Svahn till nästa lediga stol hos Svenska Akademien. Som uppskattande skäl anför vi följande som vi hämtat mest från källor som är kända och publicerade, så att ingen misstänker att Historielärarföreningen fabulerat:

Clas Svahn har författat en stor mängd böcker. Svahn kan till och med kanske sägas vara originalförfattare till en rad av de stora mysterier som ägt rum runt om i världen. Genom fördjupande omskrivningar har Svahn lyckats skapa helt nya litterära alster om ufo, snömannen, spöken, grodregn, jordkast och sjöodjur. Hos recensenter har han hyllats som underhållningsförfattare bättre än faktaförfattare.

Som lektör hos Bibliotekstjänst (BTJ) har han skrivit kunniga recensioner i genren fantasy. Här har han skaffat sig insikt om drakar och vålnader. Kanske dags för Svenska Akademien att välja in någon med den kompetensen?

När Skatteverket tvivlade på om Svahns författarskap var något mer än en hobby, tog han raskt kontakt med handläggarens chef. Efter några månaders beundransvärd kamp från Svahn vann han. Skatteverket har numera erkänt att han har rätt att göra avdrag för sina resor för att kunna skriva sina böcker. Om Svenska Akademien väljer in Svahn får ni alltså en författare som billigt kan åka runt till platserna han beskriver. Ni kan se papper hos Skatteverket på att han är en seriös och erkänd författare. Ifall ni av någon okänd anledning skulle sakna att ha läst hans litteratur. Ni har väl någon av Svahns böcker i era privata hyllor, som bokreorna lockat med?

Som källor i sina böcker anger Svahn spännande telefonsamtal och elektroniska brev. Andra gånger har han pratat med några bybor som sett ett ljusklot fara förbi. Så pass duktig har han varit att ett museum betalde mysfarbror Clas Svahn för att göra deras julkalender. Museichefen från tomtens hemland Tyskland förfasade sig över att Svahn lyft ut tomtar och änglar till förmån för ufo i julkalendern. Men eftersom en underställd på museet redan förhandlat muntligt, vågade de inte bryta avtalet. Svahn bröt ny mark och sådana takter behövs i Svenska Akademien.

Vi misstänker att Clas Svahns författarskap undervärderats. Hans flesta böcker har nämligen hamnat på serieförlaget Semic bland Lille Fridolf och dylikt. Om det beror på att Semic ägs av samma koncern som hans arbetsplats DN, så förmodar vi att hans litteratur ändå står på egna ben. De flesta förlag skulle säkert stå på kö om han lämnade boet.

Sveriges Television ställde september 2019 in en intervju med Clas Svahn. Han trodde att han skulle få göra reklam för sin senaste bok. Vi antar att det berodde på att Svahns bok Verklighetens Arkiv X var för bra för att få utrymme i TV. I stället borde den platsa i Bonniers Litterära Magasin, vilket vi väntar på.

Svahn har fördelen att synas mycket i radio, TV och tidningar och skulle därför ge Svenska Akademien ett extra ansikte i rutan. I media syns han avfärda alla typer av bevis för att ufo existerar eller har existerat. Det han inte kan avfärda kallar Svahn för extra intressant som vi ännu inte har svar på. I media kallas han ofta för forskare av ufo-fenomen. Av högskolor och universitet erhåller han omdömet expert på ufo. Han håller till och med så hög klass i sin forskning, att högskolor inte bryr sig om att han inte är anställd på något lärosäte eller har disputerat, utan presenterar Svahn rakt av under samma rubrik som andra forskare som föreläser.

Svahn har flera gånger bjudits in som talare på Internationella Vetenskapsfestivalen i Göteborg. Enligt Vetenskap och folkbildning gör han ett så bra arbete med att förneka utomjordingars besök på Jorden att de har stor nytta av honom som skeptikerförening. Förmodligen är han Sveriges mest kunnige person om ufo. Så han behöver ingen forskartitel eller doktorshatt för att platsa på en vetenskapsfestival. Mediumpodden vill gå så långt att de skriver att Svahn kan vara Europas mest kunniga person om ufon.

Clas Svahn går även hem som författare och föreläsare hos folket i lägret New Age, som i motsats till Svahn tror att Jorden besökts av utomjordingar. Utan problem lyssnar de på hans föredrag på Jordstrålningscentrum där han demonterar vidskepelse efter vidskepelse. När åhörarna går därifrån behöver de inte längre tro på utomjordingar utan är botade från sin vidskepelse.

Svahn har titeln ordförande för arkivet AFU. I detta arkiv finns världens största samling om ufo. Svahn har kommit till den beundransvärda slutsatsen att detta arkiv inte innehåller ett enda bevis för utomjordiska besök på planeten Jorden. Därför önskar han att Norrköpings kommun ska använda sina skattepengar till att göra om arkivet till ett museum för det okända.

Svahn har även talets förmåga och fängslar lätt publiken. Han håller varje år ett stort antal föredrag om hur det inte finns några konkreta bevis för utomjordiskt besök på Jorden. Eftersom han är uppburen författare lyckas han efter föreläsningarna sälja sina böcker till åhörarna. De vill läsa mer om hans fantastiska insikt. Hade bara USA:s underrättelseutskott lyssnat på Clas Svahn, hade de inte behövt vara oroliga för att ufon antingen är utomjordisk teknologi eller en jordisk nations okända teknologi mer framskriden än USA:s. Om Svahn suttit i Svenska Akademien kunde USA:s underrättelseutskott kunnat läsa akademiledamotens uppburna litteratur. Den visar att vi inte alls behöver oroa oss för vad ufo är, eftersom Svahn själv kommit fram till att ufo är kringflygande skräp, planeten Venus, naturfenomen eller psykiska villfarelser.

Svahn är sedan många år journalist på den ansedda dagstidningen Dagens Nyheter. Där har han finslipat hantverket att vara kritiskt granskande. Som nattreporter väller det in nyheter via webben från hela världen som Svahn raskt sammanfattar till egna artiklar i DN.

Clas Svahn hade en huvudroll i dokumentären Spökraketerna. Han åkte i helikopter till en sjö i Norrland. Dykare fann gyttja på sjöbotten. Några filmare i Malmö fick stöd för att göra filmen som visades på ett fåtal udda biografer via nykterhetsrörelsen. En präst i Malmö satsade några hundralappar på expeditionen och konstaterade att filmen slutade med att UFO-Sverige inte hittade något ufo alls. Slutet avslöjas inte i baksidestexten på DVD:n som numera säljs på UFO-Sveriges hemsida, eftersom SVT Play Öppet arkiv vägrar visa den längre. Det går till och med att ladda ner en bild via nykterhetsrörelsen Våra Gårdars hemsida på Clas Svahn i helikoptern, så att ni i Svenska Akademien kan se hur författaren Clas Svahn ser ut.

Runt sig har Svahn en liten armé av medlemmar i Riksorganisationen UFO-Sverige som ständigt kommer till hans försvar. Om Svahn väljs in i Svenska Akademien har ingen en chans att skandalisera utan att fotsoldaterna rycker ut.

Ytterligare en merit är att Svahn vunnit i tingsrätten mot en redaktör som publicerade en satir om honom och hans kamrater i UFO-Sverige.

Clas Svahn har fått sin egen ideologi om ufo antagen och publicerad många gånger om. Till och med en del studenter har skrivit uppsatser om hans ideologi som UFO-Sverige antagit som sin. Den tredje vägens ufologi går ut på ett logiskt mästerverk. Svahn konstaterar att UFO-Sverige både ska tro på att ufo från andra planeter finns eller inte finns och för säkerhets skull kanske finns. Några ytterligare möjligheter existerar ej. Genom att trycka in alla tänkbara möjligheter har Svahn alltid rätt utan att någon vet var UFO-Sverige står. Därför är han välkommen som föreläsare i alla läger.

Clas Svahn är en bokälskare av stora mått med en privat samling ufo-litteratur på flera tusen böcker. Samlingen är ovärderlig och guldgruvan har han placerat i sin källare. Därför hoppas han att det inte byggs hyresrätter i närheten och har kontaktat politiker för att hans och snällt nog andras källare inte ska översvämmas.

Av bilder Svahn lagt ut från sitt hem förefaller han inte vara någon ytlig materialist. Det är enkla möbler i samma träslag som i väntrum. I stället satsas mer på sådant som passar in i Svenska Akademien. Svahn skriver gärna om fina middagar och god mat. Något som väl passar in i det franska idealet hos Svenska Akademiens grundare.

Historielärarföreningen hoppas härmed ha gett goda skäl för Svenska Akademien att upplåta en kommande stol åt Svahns färdigheter med författartalanger som kan komplettera. Om det inte finns någon stol bland er arton, så kanske ni kan undvara en pall åt honom.

/Historielärarföreningen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.