torsdag 9 januari 2020

Högskola erkänner att Clas Svahns ufo-föreläsning är ovetenskaplig


Idag fick Historielärarföreningen en intervju med Elisabeth Oesterreich. Hon är kommunikationschef för Högskolan i Skövde:

https://www.his.se/om-oss/Organisation/Personalsidor/Elisabeth-Oesterreich/

Oesterreich berättar för Historielärarföreningen att hon diskuterat Clas Svahns förestående föreläsning på HIS med kollegan Eric Hellgren. Det var Hellgren som bjöd in UFO-Sveriges vice ordförande Clas Svahn till populärvetenskapligt café vid HIS. Oesterreich säger att de två tagit Historielärarföreningens invändningar i beaktande. 

Slutsatsen Oesterreich drar är att Högskolan i Skövde erkänner att Clas Svahn varken är forskare eller att föreläsningen han ska hålla är vetenskap och att Svahn inte kommer från något lärosäte. Oesterreich säger att det är krav att populärvetenskapligt café ska föreläsas av forskare. Så för Clas Svahn måste det göras ett undantag från regeln eftersom det i UFO-Sveriges fall inte handlar om vetenskap. Eftersom HIS erkänner att det Clas Svahn inte säger är vetenskap behöver inte HIS ställa in hans föreläsning, menar Oesterreich. 

Hon utvecklar med att Svahn kommer att ha med olika perspektiv. Samtidigt medger hon att hon inte har all information om Svahns föreläsning. Oesterreich säger att Svahn samlat underlag. Svahn får föreläsa för att ämnet ufo är intressant påstår Oesterreich. Men hon säger inte på vilket vis ufo är intressant för Högskolan i Skövde. Speciellt eftersom det inte är vetenskapligt. Oesterreich urskuldar sig med att vad Svahn kommer att säga helt får räknas som hans egna åsikter utan att HIS garanterar någon vetenskaplighet.

Egentligen ska populärvetenskapligt café på HIS ha forskningsanknytning enligt Oesterreich. Hon säger att Svahns föreläsning inte är ett forskningsområde. Det som gör att HIS trots alla underkännanden enligt HIS egna regler får föreläsa ska enligt Oesterreich bero på att Svahn och UFO-Sverige samlar kunskap och sammanställer olika perspektiv om ufo.

Ovanstående innebär flera saker. HIS kan nu ses som ett andra rangens lärosäte där vetenskap inte sätts i första hand. Om det räcker med att någon samlar kunskap och sammanställer kan ju exempelvis kvinnan som har rekord i antal kaffekannor också få föreläsa på HIS för att ämnet är intressant. Eller att anrika lärosäten som Lund och Uppsala gör som Högskolan i Skövde och genast bokar in Clas Svahn och UFO-Sverige de också, om det räcker med att ett ämne är intressant och inte behöver vara vetenskapligt.

Oesterreich har avrått Historielärarföreningen från att kontakta Eric Hellgrens chef för att ställa frågor om vetenskapligheten i Svahns ufo-föreläsning. Oesterreich ansåg det räcka med att hon själv löser det internt med Hellgren. Varför då?

Oesterreich påstår att hon och Hellgren tagit Historielärarföreningens invändningar i beaktande. Det kan inte stämma, för då skulle de inte kommit fram till slutsatsen att Svahn får föreläsa. Oesterreich har fått information om att hennes och HIS ståndpunkter publiceras på Historielärarföreningens blogg för att allmänheten ska se hur HIS tänker. Hon hade inget att invända. Civilekonomen Oesterreich påstår för Historielärarföreningen att vetenskaplighet är mycket viktigt för Högskolan i Skövde. Men hon säger att det inte gäller för Clas Svahns föreläsning om ufo på HIS som ska hållas 22 januari 2020:

https://www.his.se/Nyheter-och-kalender/Alla-kalenderhandelser/Popularvetenskapligt-cafe-Okanda-fenomen-i-Skaraborg---och-verklighetens-Arkiv-X/

Historielärarföreningen kommer att begära ut hur mycket HIS betalar i arvode och reseersättning till Clas Svahn för skattebetalarnas pengar. Det är offentlig handling. Historielärarföreningen har redan en gång begärt ut uppgiften från HIS, men utan att HIS lämnat ett korrekt svar. Nästa gång förväntas korrekta siffror.

Läs mer om kvacksalveriet på Högskolan i Skövde då UFO-Sverige får framföra sin vidskepliga ideologi den tredje vägens ufologi:

https://historielararna.blogspot.com/2020/01/vid-vilket-larosate-ar-clas-svahn.html

https://historielararna.blogspot.com/2020/01/hogskolan-i-skovde-svarar-om-ufo.html

https://historielararna.blogspot.com/2020/01/inga-uttalanden-fran-akademiker-om-ufo.html

https://historielararna.blogspot.com/2020/01/hogskolan-i-skovde-arrangerade-ufo.html

https://historielararna.blogspot.com/2020/01/hogskola-ser-over-bokning-av-ufo-sverige.html

https://historielararna.blogspot.com/2019/12/hogskola-har-undervisning-om-ufo.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.