måndag 13 januari 2020

Intervju med Arne Gjärdman om ufo


Idag måndag 13 januari 2020 fick Historielärarföreningen en intervju. Det var Arne Gjärdman som arbetat på FOA. Gjärdman säger att han inte är någon novis i ämnet ufo. Han berättade att folk påstod sig ha sett saker. Så 1945 startade det svenska försvaret en ny grupp ledd av vetenskapsmän. Det var raketförsök. Radarsystemen var inte utbyggda. Efter 20 år var radarsystemen utbyggda. Det underlättade visuell syn. Cirka fem procent av det människor såg kunde man ej förklara. Dessa blev det som kallas ufo. Femtio procent var förklarliga himlafenomen. Militären ville inte hålla på med det mer. Då fick FOA som civil myndighet ta över.

FOA tänkte sätta någon klok man på uppdraget 1965. Det blev två meteorologer. De var frivilliga på uppdraget. Den tredje som tog över var Arne Gjärdman. Han blev uppsökt av UFO-Sveriges Clas Svahn. Då ufo-ansvarige Gjärdman på FOA hade knappt någon budget för att ta itu med ufo-observationer. UFO-Sverige kunde hjälpa till med tolkningar av vad folk sett.

Gjärdman läser gärna tidskriften UFO-Aktuellt.

Egentligen var Gjärdman intresserad av vad som fanns i vattnet och ubåtar. Några ufo från andra planeter fann Gjärdman inga bevis för. Det beror på de stora avstånden i rymden, tror han. Gjärdman anser att UFO_Aktuellt gör ett bra arbete. FOA och UFO-Sverige lämnade över material till varandra.

Gjärdman ser sig som en stödprenumerant till tidskriften UFO-Aktuellt. Därför stöttade han även ufo-arkivet AFU med pengar och kan tänka sig att göra så igen.

Han ser likheter mellan ubåtsrapporter och uforapporter. Varken ubåtar eller ufon är lätta att att hitta. Svårigheten ligger i att fysiskt finna ubåtar och misstänkta ubåtar fick man därför sällan upp. Det bästa i dagens läge vad gäller Östersjön eller skärgården är att torpedera i svenska vatten. Men en sjunkbomb är som en ärtbössa.

Militär i USA och Sverige kan säga olika om ufo. Han tror det finns större skäl i USA att låtsas som om det finns ufo. Olika vapengrenar kan ta miste på varandras senaste konstruktioner och därför missta dem som ufon. Locket läggs på även om en amiral kan ana vad det är frågan om. Militär i USA kan ha nytta av att folk tror på ufo, menar Gjärdman. Man har mer att vinna på att låtsas.

Gjärdman säger att UFO-Sverige aldrig kommer att finna bevis för ufo från andra planeter. Han ser UFO-Sverige som att medlemmarna har en kul hobby. I föreningen kan UFO-Sveriges medlemmar träffa likasinnade.

Gjärdman efterträdde Sture Wickerts. Själv hade Gjärdman intresse av science fiction som han läst en hel del om. Att Gjärdman accepterade uppdraget för FOA om ufo berodde på att det påminde om science fiction. Ufo kallades det förresten inte då. Benämningen var säregna ljud- och ljusfenomen i FOAs vokabulär. Wickerts varnade Gjärdman för galningar som kunde vara ufo-troende och gärna ringde FOA. Gjärdman märkte att Clas Svahn inte var ufo-troende. I stället hade Svahn ett vetenskapligt tänkande.

Gjärdman minns ett fall som löstes. Jan Guillou var inblandad. Det rörde sig om fåglar i Sundsvall. På två kilometers avstånd kunde det röra sig om missiler trodde folk.

Jämfört med NATO påstår Gjärdman att FOA inte hade dokument om ufo från andra planeter. Sekretess fanns på ufo-rapporter hos FOA. Men de lämnades till MUST. FOA kunde avhemliga rapporter om ufo genom att stryka namnen på de inblandade. Innehållet var detsamma dock. Om något ännu hemligare fanns om ufo satt MUST på det i så fall. På MUST arbetade Gunno Gunnvall samtidigt som Gjärdman arbetade på FOA. Både Gunnvall och Gjärdman stod i kontakt med Clas Svahn. Gjärdman påstår att ufo-rapporter var hemliga för att skydda de inblandades namn, inte för att innehållet var hemligt eller att ufona kom från andra planeter.

Gjärdman tror på vetenskaplighet och på fysikens lagar, förklarar han. Han tror samma som tidskriften UFO-Aktuellt, att det är för långt till närmaste stjärna för att Jorden ska ha fått besök från andra planeter. Maskhål ser han som science fiction, om någon skulle färdas till Jorden via dem. Eller så finns det en fjärde dimension.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.