fredag 3 januari 2020

Högskola ser över bokning av UFO-Sverige


Högskolan i Skövde avslöjar idag fredag 3 januari 2020 för Historielärarföreningen, att de ska se över sina rutiner. Detta efter att en bokning av UFO-Sveriges vice ordförande Clas Svahn kommit upp 22 januari 2020. Högskolan ska nu överlägga med den ansvarige personen som bokat in Svahn. Högskolan i Skövde har efterfrågat vad Historielärarföreningen anser ska göras åt föreläsningen. Det finns flera alternativ. Problemet gäller om det kan anses vara vetenskapligt försvarbart att presentera föreläsningen som populärvetenskaplig. Den som bokat är enbart timanställd och erkänner nu att han inte vet ett dugg om ämnet som var tänkt att föreläsas. Inte heller om det är vetenskapligt hållbart och inte vad ideologin bakom innebär. Han försvarar sig med att ämnet lät engagerande.

Högskolan i Skövde arrangerade ufo-föredrag med Clas Svahn redan år 2008, då genom Bosse Magnusson:

https://historielararna.blogspot.com/2020/01/hogskolan-i-skovde-arrangerade-ufo.html

Högskolan ska återkomma till Historielärarföreningen efter att överläggning skett, men innan 22 januari. Bokaren kunde inte ens ange hur mycket Clas Svahn skulle få betalt, men trodde max 6000 kronor exklusive reseersättning. Det skulle dras från högskolans budget eftersom åskådarna skulle släppas in gratis. Förutom inkomsterna Svahn skulle erhålla genom att kränga böcker till publiken. Högskolan visade intresse för att Clas Svahn även börjat dölja var han ska föreläsa för att kanske undgå kritisk granskning.

Högskolan i Skövde har informerats om och protesterade inte mot att deras uttalanden publiceras på Historielärarföreningens blogg. Högskolan återupprepar flera gånger att Historielärarföreningen har en poäng i kritiken mot hur Clas Svahns föreläsning presenterats. Därför vill högskolan ha tid att överlägga hur de ska agera.

Bokaren trodde att det skulle räcka med att publiken kunde stå för den kritiska granskningen, så skulle han själv slippa ta ställning om det han gjort reklam för som populärvetenskap hos UFO-Sveriges Clas Svahn. Nu erkänner bokaren att föreläsningen kanske inte ens når upp till populärvetenskaplig status som utlovats. Bokaren har hänvisat till sin chef att avgöra. Denne har inte nåtts än, men det har annan personal på HIS. Och personalen vet vem bokarens chef är. Bokaren erkänner att Clas Svahn inte är vetenskapsman. Det landar i att bokaren backar ända tills han går med på att det Clas Svahn kan framföra enbart är en åsikt, inte något som forskats fram. Och bokaren erkände att det var via en lokaltidning han fått nys om Svahn och sedan bokat honom.

HIS är måna om att händelsen inte ska landa i att Högskolan i Skövde upplevs som mindre vetenskaplig än anrika universitet som Lund eller Uppsala. HIS erkänner att den inte hunnit sätta sig in i om det Clas Svahn föreläser är vetenskapligt korrekt eller inte. HIS hinner inte förrän nästa vecka tidigast överlägga med sin timanställde som bokat Svahn. HIS säger att de känner till bokarens tillvägagångssätt, men inte är insatt i just vad som föranlett bokningen av Clas Svahn om ufo.

Varken bokaren eller annan personal på HIS kunde med egna ord formulera på vilket vis det skulle vara vetenskapligt om de lär Clas Svahn föreläsa om ufo. På frågan om det kunde bli desinformation till åhörarna, svarade HIS bokare att alla frågor om desinformation måste ställas direkt till Svahn. HIS visste inte om publiken skulle kunna ha kunskap nog att se om det som skulle framföras var sant. Bokaren sa, att det var bara publiken man kunde förlita sig på, inte att HIS stod för någon som helst granskning.

HIS blev överraskad över att andra skattefinansierade verksamheter som bokat Svahn brutit mot lagen genom att inte lämna ut offentliga handlingar, för att försvåra granskningen runt föreläsningarna.

Ingen på HIS kände till eller hade hört termen den tredje vägens ufologi. Den är ideologin bakom föreläsningen. Om Svahn hävdar att det inte finns bevis för att ufo existerar, är det ju knappt någon mening med att boka honom. Publiken kommer att få reda på att det inte finns ufo och HIS förstod att UFO-Sverige inte är den organisation som ufointresserad publik kanske ska vända sig till i första hand. Att ändå ha föreläsningen är ren business för föreläsaren som är den ende att tjäna på upplägget. Och föreläsaren Svahn kan skylla ifrån sig med att det är HIS som bokat honom. Eftersom han inte är vetenskapsman behöver han inte stå till svars heller för det han föreläser.

HIS har begärt kontaktuppgifter till Historielärarföreningen. Högskolan i Skövde har även informerats om och accepterat att vad de säger i ärendet dokumenteras i denna blogg, för att allmänheten ska kunna se hur HIS tänker och resonerar i frågan. För att se om HIS ingår i ett mönster i att exempelvis lätt luras av UFO-Sverige liksom andra som bokat.

Det kan mynna ut i att HIS antingen ändrar i sin presentation av föreläsningen eller ställer in eländet helt. Då behåller HIS sin trovärdighet. Eller att HIS inte vidtar några åtgärder och därmed tappar ett pinnhål i trovärdighet som högskola. Det är HIS eget val. Bara UFO-Sveriges föreläsare får sina pengar kan han strunta i konsekvenserna som HIS står kvar med.

HIS och Historielärarföreningen diskuterade även vilka risker det finns med att legitimera UFO-Sverige genom föreläsning på högskolan. Det kom fram att läsare hört av sig och framfört tack för att Historielärarföreningen granskar UFO-Sverige. Det lyssnade HIS in.

Det är antingen den här artikeln i lokaltidningen Skövde Nyheter från 28 april 2019 eller den i samma tidning från 17 juli 2019 som är boven i dramat. Leif Claessons ena artikel fick HIS att boka Clas Svahn på högskolenivå:

https://www.skovdenyheter.se/article/clas-svahns-resa-i-det-okanda/

https://www.skovdenyheter.se/article/skulle-100-000-verkligen-kunna-halla-tyst/

14 augusti 2019 kontaktade HIS Clas Svahn för att slutligen boka in honom till 22 januari 2020.

Det finns en risk när HIS, tidningen Skövde Nyheter samt Clas Svahn lever på varandra. Vetenskap kan inte bygga på regionalpatriotism.

Svahn påstår själv att det inte finns ett enda bevis för ufo i det stora ufo-arkivet som kallas AFU, vilket HIS annonserar för. Varför berätta om något som inte innehåller något av värde?

HIS avgör själv vem man bjuder in och betalar för att föreläsa. Om UFO-Sverige får betalt är det risk att högskolan förknippas med vidskepelse och kvacksalveri. Därför bjuder inga seriösa universitet in sekten UFO-Sverige.

Enligt Svahns egen blogg vill Skatteverket kategorisera hans ufo-verksamhet som hobby. Då är det hans egenintresse och inte någon forskning det rör sig om.

HIS påannonserar hur många böcker Svahn skrivit för att framställa föreläsaren som viktig. Bokaren säger att det kopplas till hur mycket HIS betalar Svahn. Men ser man på vilken typ av böcker Svahn skrivit är det inte forskningslitteratur, som man kunnat förvänta sig av en föreläsning på högskola. Mycket av Svahns böcker ligger på ett serieförlag som ger ut ren underhållning och till exempel säljs bland jultidningar. I desssa böcker har Svahn inte forskat fram något utan sammanställt ett antal utländska fall som är olösta utan vetenskaplig förklaring och som andra författare arbetat med. HIS borde därmed påannonsera att med Svahns föreläsning erhåller publiken underhållning som saknar vetenskaplig grund, men kan vara fängslande.

Om HIS agerar seriöst ställer de antingen in föreläsningen, ändrar i påannonseringen eller skriver ut denna bloggpost och delar ut innan föreläsningen till publiken så att den får en seriös granskning. Annars blir publiken lurad gentemot vad de tror de får av annonsen från vad de tror är en seriös högskola som ska sprida vetenskap.

HIS gör på sin hemsida reklam för Archives for the unexplained (AFU) som de kallar världens största. Hur har det blivit så stort? Det nämns inte av HIS. Sanningen är att arkivet i åratal byggts upp av arbetslösa ditsända av Arbetsförmedlingen och av sjukskrivna från Försäkringskassan samt av miljontals kronor i statsbidrag enligt årsredovisningarna. Rent terapiarbete eftersom arkivet inte kunnat producera ett enda bevis för ufo. Och stiftelsen AFU använder pengarna för att sända bland annat Svahn utomlands. På utlandsresorna i AFUs regi inköps även en mängd rusdrycker som sedan förs in i Sverige. Anser HIS att detta är imponerande? I så fall hoppas man att denna sida av AFU också berättas om i föredraget på HIS.


Tack vare att HIS bokat in föreläsare från sekten UFO-Sverige, har Högskolan i Skövde numera en sökträff på ufo på sin hemsida:

https://www.his.se/Sokresultat/?q=ufo&language=sv


Bokaren på HIS anser att publiken ska stå för källkritiken av Clas Svahn. Men publiken är inte tillräckligt påläst, för enligt bokaren har ingen hört av sig om påannonsen mer än Historielärarföreningen.

Hur mycket den timanställde på HIS själv fått betalt för "arbetet" att boka in UFO-Sverige framgår inte.


Tidigare bloggpost om HIS och ufo:

https://historielararna.blogspot.com/2019/12/hogskola-har-undervisning-om-ufo.html


Högskolan i Skövdes reklam för den ovetenskapliga sekten UFO-Sverige:

https://www.his.se/Nyheter-och-kalender/Alla-kalenderhandelser/Popularvetenskapligt-cafe-Okanda-fenomen-i-Skaraborg---och-verklighetens-Arkiv-X/


E-post från Historielärarföreningen till Högskolan i Skövde nedan:


"John Doe

Fre 2020-01-03 22:46



  •  eric.hellgren@his.se;
  •  jfreddie0@gmail.com;
  • mats.rydehall@his.se;
  •  elisabeth.oesterreich@his.se;
  • lars.niklasson@his.se
Bloggpost om HIS bokning av föreläsare från UFO-Sverige:


Återkom gärna om åtgärder eller med kommentarer till Historielärarföreningen!"


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.