söndag 16 februari 2020

UKÄ har tagit emot anmälan av Högskolan i Skövde


"Autosvar: Anmälan till UKÄ av Högskolan i Skövde

registrator@uka.se
Sön 2020-02-16 17:27


  •  historielararforeningen@outlook.com

Universitetskanslersämbetet har tagit emot ditt meddelande och kommer att besvara det så snart som möjligt.

Your e-mail has reached The Swedish Higher Education Authority and will be answered as soon as possible."


"Anmälan till UKÄ av Högskolan i Skövde

John Doe
Sön 2020-02-16 17:27


  •  registrator@uka.se

  •  lars.niklasson@his.se;
  •  Elisabeth Oesterreich;
  •  Eric Hellgren;
  • peter.henriksson@sla.se;
  •  redaktion@sla.se

Historielärarföreningen anmäler härmed Högskolan i Skövde till UKÄ

Historielärarföreningens ordförande som är kontaktperson:

Thomas Nordholm
Eriksfältsgatan 81 i
21454 Malmö
Telefon: 040-229388

Historielärarföreningens e-postadress där även ordförande Thomas Nordholm nås:

historielararforeningen@outlook.com


Historielärarföreningen anmäler Högskolan i Skövde för ovetenskaplig föreläsning om ufo 22 januari 2020.

Historielärarföreningen (HLF) har i god tid före varnat flera ansvariga, i anslutning till att Högskolan i Skövde (HIS) gjort förnyad reklam samt efter föreläsningen. Historielärarföreningen har sökt dialog i telefon och via mejl utan resultat.

HIS har i flera kanaler gjort reklam för sin föreläsare från organisationen UFO-Sverige. Flera pressmeddelanden har gått ut.

Tidigt och i god tid innan varnade HLF HIS för att UFO-Sverige är en organisation som har en uttalad ideologi. När den föreläser är det därför förekommande att fakta inte behandlas vetenskapligt utan anpassas till ideologin som de kallar den tredje vägens ufologi.

HLF har bett UFO-Sverige komma med vetenskapliga belägg för sin ideologi de föreläser, men UFO-Sveriges styrelse valde att ej återkomma. Det fanns inga belägg.

HIS har under ingressen att forskare föreläser tagit med föreläsaren från UFO-Sverige, trots att föreläsaren ej är forskare alls.

HIS krävde att publiken som lyssnar till föreläsaren från UFO-Sverige själv ska stå för granskandet om föreläsningen sker vetenskapligt. HIS ville ej ta ansvar.

HIS krävde att HLF skulle ta av sina egna pengar och åka från Malmö till Skövde för att granska föreläsningen, annars blev det ingen.

HIS representant sa själv att föreläsningen varken var vetenskaplig eller ens populärvetenskaplig.

HIS sa att de inte kände till något alls om UFO-Sveriges ideologi, den tredje vägens ufologi. Efter möte med inblandade på HIS valde HIS att ändå gå vidare, vilket de meddelade HLF. Ingen förklaring gavs.

HIS lät en pensionerad medarbetare sköta allt och skyllde på att han är pensionär. Han är timanställd hos HIS.

HIS skyllde även på att Skaraborgs senioruniversitet betalade föreläsaren med arvode på 5500 kronor via Folkuniversitetet. HIS verkade vara ointresserade av ovetenskapligheten på grund av att de själva inte betalade. Men de lånade gärna ut sitt namn och sin högskola till såväl lokal, pressmeddelanden och kontaktperson samt bokare samt sin hemsida och det hela skedde i deras regi.

De två kontaktpersonerna ville inte svara på mejl.

Bokaren som är anställd av HIS sa att han bokat in föreläsaren för att han läst en artikel om honom. Alltså inte efter att ha tagit vetenskapliga referenser.

Samme bokare från HIS har även bokat in sin egen hustru på HIS som också arvoderats.

Föreläsaren från UFO-Sverige blev rasande och fick med sig argsinta kommentarer som han lät stå kvar på sin Facebook, när han förstod att föreläsningen skulle anmälas till UKÄ.

HIS ville inte ändra i texten så att den gjorde undantag för föreläsare som ej var forskare, utan det står fortfarande att det är forskare vid HIS eller andra lärosäten. Trots att HIS sa till HLF att de skulle tänka över saken.

HIS gick efter föreläsningen ut och okritiskt hyllade föreläsningen i den lokala tidningen. Men HIS skrev aldrig ut om det var de som skrivit artikeln i tidningen Skaraborgs Allehanda 29 januari 2020:


Inte heller ville HIS berätta för HLF vem som skrivit artikeln och den var helt anonym. Skaraborgs Allehanda sa sig samarbeta med HIS genom att ta in artiklar som kan vara helt anonyma. De vägrade berätta vem som skrivit den. En annan medarbetare på tidningen sa att HIS själva får skicka in anonyma artiklar om sina föreläsningar.

HLF fann att artikeln innehöll bevis för faktafel i enlighet med ideologin som UFO-Sverige använder. När HLF ville använda artikeln som stöd i anmälan till UKÄ togs den helt bort. Inte bara ett exempel som lätt kan avfärdas som ovetenskapligt, utan hela artikeln. Föreläsaren rekommenderade själv artikeln.

Tidningen, HIS och föreläsaren hjälper varandra med att bevara hemligheten om vem som skrev artikeln, vem som tog bort den och varför. Det tyder på ett osunt agerande av HIS när ovetenskapliga fakta ska behandlas. Det synes vara som något lokalpatriotiskt man hjälper varandra att hålla saken hemlig. Föreläsaren är även bördig från trakten och har tidigare framfört saker om ufo via HIS.

HIS varnade HLF för att efterforska om artikeln som togs bort och att inte ställa frågor om den. Men HLF är ingen myndighetsperson.

HLF har erbjudit tidningen, HIS samt föreläsaren att berätta hur det egentligen stod till om föreläsningens redogörelse om astronauter och ufo som var ovetenskaplig, men HIS, tidningen och föreläsaren har vägrat kommentera saken.

HLF uppmanade HIS i förväg att filma föreläsningen så att den kunde granskas i efterhand. Det vägrade HIS och använder det som ett sätt att dölja ovetenskapligheten.

Samma typ av föreläsning har 2017 ägt rum vid Jönköpings universitet av samma föreläsare från UFO-Sverige.

HLF fruktar att föreläsaren kan hänvisa till att han framgångsrikt föreläst på dessa båda lärosäten och därför fortsätter till andra lärosäten i Sverige. Därför behövs en granskning av vetenskapligheten för att andra lärosäten ska kunna se om UKÄ tycker att det är okej och vetenskapligt. 

Om UKÄ granskar saken kan den utredas av er som objektiv part. Om UKÄ finner att det ej går vetenskapligt till, så kan andra lärosäten se det. 

Om UKÄ finner att det är okej eller att det inte är en fråga UKÄ ska granska, så blir det vägledande. I så fall kommer HLF att rekommendera andra lärosäten föreläsningar om ufo med den tredje vägens ufologi. Då får dessa lärosäten själva granska om det går vetenskapligt till. Men de har ingen förvarning från UKÄ.

HLF har varit i direktkontakt med HIS kommunikationschef, ansvarige för föreläsningen och ytterligare en ansvarig kontaktperson. Även i direktkontakt med annan personal på HIS kommunikationsavdelning. HIS rektor och styrelse har informerats men helt vägrat svara.

Skaraborgs senioruniversitets ansvarige utgivare har HLF varit i direktkontakt med, men kom ingenstans för han var förvarnad och reagerade aggressivt på frågor.

HLF kommer ingenstans i ärendet och överlämnar därför saken nu till UKÄ."


Rättelser:

Det var Skaraborgs Allehanda som varnade Historielärarföreningen att efterforska om artikeln.

Det var Skaraborgs senioruniversitets kontaktperson och inte ansvarige utgivare som HLF varit i kontakt med.

De två felen beror på att mejlet skrevs snabbt, inte att minnet svek.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.