tisdag 25 februari 2020

Vänskapsbanden mellan Rymdstyrelsen och UFO-Sverige


Igår 24 februari 2020 ställde Historielärarföreningen frågan till Rymdstyrelsen varför det är hela 111 träffar på deras hemsida om UFO-Sverige:

https://www.rymdstyrelsen.se/sok/?q=ufo-sverige

Sex av de 111 sökträffarna på Rymdstyrelsens hemsida handlar direkt om UFO-Sverige. Tretton av träffarna handlar om ufo.

Historielärarföreningen frågade telefonisten om det berodde på att någon på Rymdstyrelsen känner någon i UFO-Sverige. Det visste hon inte, eftersom hon är telefonist för flera myndigheter. Telefonisten sa att Historielärarföreningen inte kunde kopplas till någon enda person alls i Rymdstyrelsen, eftersom samtliga var upptagna i möte till klockan 16.00. Det var inte sant.

Historielärarföreningen cirka 15.00 tag i Rymdstyrelsens kommunikationsansvarige Johan Marcopoulos:

https://www.rymdstyrelsen.se/press/

Marcopoulos var trevlig, saklig samt objektiv. Han svarade på alla frågor och hade inte bråttom. Inte heller bråttom till något möte eller bråttom tillbaka till något möte. Inte hans fel vad telefonisten svarade om att ingen på Rymdstyrelsen var anträffbara.

Nu vet vi inte om det är hans uppgift som myndighetsperson att redogöra för sina privata vänskaper. Det ska man inte behöva. Men visst känns det lite märkligt så här i efterhand att konstatera att Marcopoulos inte en enda gång nämnde att han sedan många år tillbaka är vän privat med en frontfigur i UFO-Sverige. Speciellt eftersom Historielärarföreningen ställde många frågor om UFO-Sverige och förklarade för honom att det var märkligt att UFO-Sverige fick så mycket reklam och utrymme som helt vanlig förening på myndigheten Rymdstyrelsens hemsida.

"I dag var jag och Anneli på fest hos vår gode vän Johan Marcopoulos, som jobbar på Rymdstyrelsen. Johan firade att ha fyller 50 år – just i dag – och det blev buffé och mingel med en massa trevliga människor."

"På bilden ovan hurrar vi för Johan som bjöd på en kanonfest med massor av god mat och dryck. Drycken fick jag vara ganska sparsam med eftersom vi tagit bilen dit. Men jag fick med mig en flaska Adelsö Rocket I.P.A. som var en ny och trevlig bekantskap."

Citat ovan från UFO-Sveriges vice ordförandes ufo-blogg 26 mars 2014:

http://csblogg.ufo.se/csblogg3/?p=27699

En av UFO-Sveriges vice ordförandes bilder på Rymdstyrelsens Johan Marcopoulos 50-årsfest:

http://csblogg.ufo.se/csblogg3/wp-content/uploads/2014/03/sjungerforjohan1403.jpg


Om föredraget i Jacobs kyrka på 2019 års kulturfestival i Stockholm skrev UFO-Sveriges vice ordförande:

"Anneli fick sällskap i bänken av Johan Marcopoulos från Rymdstyrelsen som påminde mig om att jag nu haft nästan ett år på mig att komma med ett förslag på datum för att vi ska kunna ha en herrmiddag gemensamt!"

Citat ovan från UFO-Sveriges vice ordförandes ufo-blogg 17 augusti 2019:
http://csblogg.ufo.se/csblogg3/?p=57170

Men redan 4 juni 2019 gjorde Rymdstyrelsen, som av en händelse, reklam för UFO-Sveriges vice ordförandes kommande föredrag på Stockholms kulturfestival:

"Samtal i kyrkan: Månens myter och mystikSenare på kvällen i Jacobs kyrka kommer journalisten Clas Svahn bland annat gå till botten med månlandningen. Myt eller sanning?"

Citat ovan från:
https://www.rymdstyrelsen.se/upptack-rymden/bloggen/2019/06/programmet-for-stockholms-kulturfestival-2019/

Vad innehöll då föreläsningen som myndigheten Rymdstyrelsen rekommenderade med UFO-Sveriges vice ordförande på Stockholms kulturfestival 17 augusti 2019 i Jacobs kyrka? Jo, följande citerat nedan:

"Vissa påstår att månlandningen aldrig skedde, en myt som Clas Svahn, journalist på DN, går till botten med i detta samtal. Han kommer också reda ut om det verkligen är så att utomjordingar har tagit människor till månen, om månen påverkar vår sömn, vår benägenhet till brott, vår sexualitet och vårt barnafödande samt förklara olika månfenomen som tex Lunar Transient Phenomena."

Citat ovan från:
https://kulturfestivalen.stockholm.se/skf/programpunkt/samtal-manens-myter-och-mystik/

Rymdstyrelsens Johan Marcopoulos är samtalsledare för UFO-Sveriges förre ordförande på Tekniska museet 2009, utlagt på Rymdstyrelsens hemsida både 2009 och 2013! Tillsammans reder de båda vännerna från Rymdstyrelsen och UFO-Sverige ut om det finns liv i rymden:

https://www.rymdstyrelsen.se/upptack-rymden/bloggen/2009/08/rymdexperter-berattar-del-3-liv-i-rymden/

https://www.rymdstyrelsen.se/upptack-rymden/bloggen/2013/07/rymdexperter-berattar-del-3-liv-i-rymden-0/

"Var iväg en sväng till Johan Marcopoulos på Rymdstyrelsen för att plocka upp några kassar Tintinbilar som han hade och som är mina. För i morgon kommer Serieslussen hit och då hoppas jag att han vill köpa även dem förutom 42 kassar med serier som står nere i källaren. Behöver verkligen få bort allt detta nu inför julen och dessutom få in pengar till AFU. Johan bjöd på egenhändigt tillverkad fruktkaka, lussebulle och pepparkakor med te."

Citat ovan från UFO-Sveriges vice ordförande 14 december 2018:
http://csblogg.ufo.se/csblogg3/?p=53523

"Eftersom det var ett tag sedan jag och Johan har hunnit träffas för lunch så det blev mycket prat. Johan är förutom informationsansvarig på Rymdstyrelsen en sann Tintinvän och jobbar nu med att skriva ett föredrag om Tintin och den mystiska stjärnan i vars spår han har åkt. Han visade sig också ha varit inblandad i de nya norrskensfrimärken som Posten precis har gett ut genom att det var han som rekommenderade Göran Strand när Posten ringde och frågade efter en norrskensfotograf."

Citat ovan från UFO-Sveriges vice ordförande 19 december 2016:
http://csblogg.ufo.se/csblogg3/?p=42669

"På plats även Johan Marcopoulos från Rymdstyrelsen som var den som såg till att allt klaffade då det gällde intervjuer och annat. Johan är alltid en klippa."

Citat ovan från UFO-Sveriges vice ordförande 10 december 2016:
http://csblogg.ufo.se/csblogg3/?p=42510


"Strax efter 18 skjutsade Anneli mig till Solna och Johan Marcopoulos lägenhet där det blev sittning tillsammans med ett härligt gäng Tintin- och rymdentusiaster fram till 02.30 då jag var hemma igen. Då hade vi hunnit äta en trave förrätter, dricka öl från Island, Färöarna, Italien, Belgien och Sverige, äta rökt lax och efterrättstårta och prata om ditt och datt – inte minst Tintin och rymden.
Ölen jag hann smaka på var Sumpan Ale, Tjockhult Tjinook, Saison L’Epeautre, Saison 1858, Viking Lager, Thule Export, Viking Gylltur, Viking Classic, Föroya Bjór Pilsnar och Baladin Elixir. Den sistnämnda från Italien och mycket god.
Med kring bordet var Johan Marcopoulos, Peter Borossy, Roger Schederin, Björn Wahlberg, Börje Lundberg, Micke Danielsson och undertecknad. Ni kan se dem här nedan.

Herrgänget samlat vid Johans bord."
Citat ovan från UFO-Sveriges vice ordförande 23 juni 2015:
http://csblogg.ufo.se/csblogg3/?p=34369
"Det blev en riktigt fin premiär på ”Ghost Rockets” när filmen visades på biografen Victoria under Tempofestivalen i dag. Och det kom många trevliga kamrater. Lite oväntat dök UFO-Sveriges tidigare ordförande Christer Nordin upp, han hade sett om filmen på Facebook, liksom Lars Bergqvist som flugit ned från Skellefteå för att vara med. Lars har ju varit en viktig del av de båda Nammajaureexpeditionerna som ju filmen handlar om.
Min vän Johan Marcopoulos från Rymdstyrelsen var där"
Citat ovan från UFO-Sveriges vice ordförande 6 mars 2015:
http://csblogg.ufo.se/csblogg3/?p=32626
När UFO-Sveriges film Ghost Rockets visas på SVT året efter, läggs det genast upp på Rymdstyrelsens hemsida:
https://www.rymdstyrelsen.se/upptack-rymden/bloggen/2016/03/folj-jakten-pa-spokraketerna-pa-svt/
"Men jag har också betalat en del räkningar, avbokat en cykelförsäkring, skällt på Eniro (igen) eftersom de fortfarande inte lyckats skicka UFO-Sverige rätt räkning, och pratat med ett antal personer från föreningen plus Ebbe Schön och Johan Marcopoulos som ska skicka mig ett färdigt manus på en ny rymdbok som jag ska läsa för att kolla fakta."

Citat ovan från UFO-Sveriges vice ordförande 19 maj 2014:
http://csblogg.ufo.se/csblogg3/?p=28497

10 december 2014 rekommenderar Rymdstyrelsen på sin hemsida UFO-Sveriges förre ordförandes recension av samma bok som nämnts ovan i tidningen Dagens Nyheter:

"Läs Clas Svahns recension av boken på DN.se"

https://www.rymdstyrelsen.se/upptack-rymden/bloggen/2014/12/mot-en-astronaut-och-en-rymdforfattare/


"Så var det dags att börja vänta in det nya året, 2014. Vad det nu var för fel på det gamla. Våra pojkar har ju inte varit med om lika många nyårsaftnar som vi vilket är tur.
Markus kommer att stanna hemma i kväll medan Niklas åker till Uppsala för att festa med kamrater. Hit kommer Johan Marcopoulos och en eller två grannar"
"Vid 02.30-tiden hade jag och Johan pratat färdigt och han gav sig av hem."
"Anneli, Markus och Johan färdig att hugga in på nyårsmaten."
Citat ovan från UFO-Sveriges vice ordförande 31 december 2013:
http://csblogg.ufo.se/csblogg3/?p=26609
Bilder från UFO-Sveriges vice ordförande där Rymdstyrelsen firar nyår hemma hos honom 2013/2014:

http://csblogg.ufo.se/csblogg3/wp-content/uploads/2013/12/nyarsmat131231.jpg

http://csblogg.ufo.se/csblogg3/wp-content/uploads/2013/12/nyaret2013_14.jpg

"Tillbaka efter en helg på Föllingen Hotel mellan Kisa och Malexander där UFO-Sverige har hållit kurs för fältundersökare, gamla och nya. En trevlig kurs där en av föredragshållarna (Johan Marcopoulos från Rymdstyrelsen) också passade på att intervjua Tobias Lindgren på rapportcentralen. En intervju som publicerades på Rymdkanalens hemsida i dag."

Citat ovan från UFO-Sveriges vice ordförande 21 oktober 2013:
http://csblogg.ufo.se/csblogg3/?p=25784

I oktober 2013 lägger Rymdstyrelsens ut intervjun sin kommunikationsansvarige Johan Marcopoulos intervju med UFO-Sveriges Rapportcentralen på myndigheten Rymdstyrelsens hemsida:

https://www.rymdstyrelsen.se/feed-import/2013/10/ufo-sverige-utbildar-faltundersokare

Men på Rymdstyrelsens hemsida står inte att Rymdstyrelsens Johan Marcopoulus gjort intervjun med UFO-Sveriges Tobias Lindgren, utan det ser ut som om Tobias Lindgren själv skrivit artikeln utan ett spår av Johan Marcopoulos från Rymdstyrelsen:

21 oktober 2013:
https://www.rymdstyrelsen.se/upptack-rymden/bloggen/2013/10/ufo-sverige-utbildar-faltundersokare/

"Ett populärt inslag var också Johan Marcopoulos timslånga föredrag om Tintin där temat var rymden och kopplingar mellan den tecknade serien och verklighetens månfärd. Mycket lyckat trots allt allt var nära att gå i stöpet då vi aldrig höll på att hitta rätt sladd till hans dator."

Citat ovan från UFO-Sveriges fältundersökarkurs 19 oktober 2013:
http://csblogg.ufo.se/csblogg3/?p=25740


"Strax efter 12 parkerade jag på Rymdstyrelsens p-plats någon kilometer från Semic där Johan Marcopoulos väntade. Johan är informationsansvarig på Rymdstyrelsen och vi har känt varandra i rätt många år nu. Ni kan se honom framför den uppställda sondraketen på bilden ovan.
Precis innan vi ska gå iväg till lunchrestaurangen ringer Mark Pearce på Johans telefon. Mark är projektansvarig för det stora ballongprojekt som skickades upp från Esrange för en vecka sedan. Nu hade något gått fel och instrumentet ombord gick inte längre att styra. Mark visste ju inte att det stod en journalist intill och fattade vad som hänt utan frågade Johan vad han skulle säga när journalisterna började ringa.
Framåt kvällen intervjuade jag Mark och skrev den här artikeln om ballongen.
Lunchen blev lång och trevlig och efterrätterna var suveräna. man kunde göra sig sin egen jordgubbsglass med rån och allt! Innan vi skildes åt tog vi en tur ned på Rymdstyrelsens och Rydmbolagets arkiv i källaren. Också dessa myndigheter har problem med var de ska göra av sina gamla papper. Ingen vill ju betala för något så mossigt som ett arkiv… Snart ska Rymdstyrelsen flytta och byta lokaler så då måste i alla fall de ta med sig sina pinaler."
Citat ovan från UFO-Sveriges vice ordförande 16 juli 2013;
http://csblogg.ufo.se/csblogg3/?p=24344
21 oktober 2013 berättar UFO-Sveriges Mats Nilsson om UFO-Sveriges fältundersökarkurs. Han berättar om UFO-Sveriges vice ordförande som var där samt Rymdstyrelsens Johan Marcopoulos och UFO-Sveriges ordförande Anders Berglund:

http://ufo-matsblogg.bloggplatsen.se/2013/10/21/10283020-ufo-sverige-haller-fundkurs/

2014 redovisade stiftelsen och arkivet AFU, där UFO-Sveriges vice ordförande är ordförande, fyra böcker skänkta av Rymdstyrelsens Johan Marcopoulos:

http://www.afu.se/afu2/?p=7747

Rymdstyrelsens Johan Marcopoulos har även överlämnat pengar till AFU:s ordförandes insamling 2015-2018:
http://www.afu.se/afu2/wp-content/uploads/2018/11/AFU_Sponsorships_1993_2018.pdf

AFU där UFO-Sveriges vice ordförande är ordförande köper in aktier för hundratusentals kronor:
http://www.afu.se/afu2/wp-content/uploads/2019/09/AFU_Annual_Economy_2018.pdf


"Vi i UFO-Sverige körde hårt i helgen. Den årliga kursen i ufologi/fältundersökning hölls på Föllingen Hotell utanför Kisa. Föredrag, god mat, trevliga samtal, kaffe och alldeles för lite sömn varvades från fredag kväll till söndag eftermiddag.
På lördagen var det tänkt att vi skulle gå igenom ufo-historien: från dimmig forntid till idag. Vi fick dock ge oss vid 70-talets början eftersom tiden inte räckte till. Det är verkligen en konst att hålla föredrag. Förberedelse är a och o, och det är svårt att hålla sig kort eftersom ämnet är så intressant. Det blir nog till att plocka upp tråden på nytt nästa år. Kursgården fick högt betyg av samtliga närvarande.

Gästföreläsare var Johan Marcopoulos från Rymdstyrelsen som talade om Tintin och rymden. Verkligen intressant, där man bland annat fick följa med upp på en uppskjutning från Esrange, upp i yttersta atmosfären."
Citat ovan från UFO-Sveriges ordförande Anders Berglunds blogg 21 oktober 2013:
https://ufospaning.wordpress.com/2013/10/21/lyckad-kurs-utanfor-kisa/
"Much appreciated was Saturday´s guest lecturer, Mr. Johan Marcopoulos, head of public relations at Rymdstyrelsen, the Swedish National Space Board. He presented a very inspiring lecture on the relation between the Tintin comic album Destination Moon and what happened during the real Moon voyages."

AFU:s styrelsemedlem och medlem i UFO-Sverige Håkan Blomqvist berättade detta ovan i sin blogg 21 oktober 2013:
https://ufoarchives.blogspot.com/2013/10/field-investigator-training.html

Nördcafé 2011 på Tekniska museet med rymdexperten Johan Marcopoulos:

http://www.mynewsdesk.com/se/tekniskamuseet/pressreleases/tintin-eller-armstrong-vem-var-foerst-paa-maanen-691167

2011 rekommenderar Rymdstyrelsen nördcafé på Tekniska museet med UFO-Sveriges förre ordförande:

https://www.rymdstyrelsen.se/upptack-rymden/bloggen/2011/04/nordcafe-om-ufo-studier/

"När min tid var ute och jag ersatts av en annan journalist från Vi Bilägare (månbilen!) hämtade jag Johan Marcoupoulos och Börje Lundberg som skulle intervjua efter oss. Jag hängde med och tog några bilder och lät mig själv fotograferas och så gav jag Charles Duke en bok."

Citat ovan 20 augusti 2011 hos UFO-Sveriges vice ordförande:
http://csblogg.ufo.se/csblogg3/?p=14621


"Och jag var där och lyssnade och frågade och hade trevligt med de andra som inkluderade flera som jag kände sedan tidigare: Börje Lundberg, Göran Willis, Kaianders Sempler och Thomas von Heijne. Och så Johan Marcopolous förstås som hade sett till så att vi alla kom för att träffa Sven.

Det blev en trevlig presskonferens där vi också kom att prata lite ufo eftersom Sven var en flitigt utnyttjad expert när Göteborgsgruppen Gicoff undersökte uforapporter som de misstänkte kunde ha sin förklaring i ryska raketuppskjutningar på 70-talet."
Citat från 14 juni 2011:
http://csblogg.ufo.se/csblogg3/?p=13610
"sedan blev det till att skriva blogg om människan i rymden med filmklipp från Rymdstyrelsen som Johan Marcopoulos erbjudit oss. Titta gärna på filmen!"
Citat ovan från 11 april 2011:
http://csblogg.ufo.se/csblogg3/?p=12902
"I elva program visas nu svensk rymdverksamhet från Lund i söder till Kiruna i norr. Bakom programserien ligger Rymdstyrelsen och DN.se kommer att visa alla avsnitten."
Citat ovan från journalisten i Dagens Nyheter 11 april 2011:
https://www.dn.se/blogg/markligheter/2011/04/11/manniskan-i-rymden-firar-50-pa-dn-se/
"Träffade också Johan Marcopoulos från Rymdstyrelsen som nu är tillbaka på halvtid igen efter sina hjärnoperationer. Han var sig lik men hade förlorat synen på ena ögat till följd av ingreppen. Tråkigt förstås men i övrigt mådde han bra och vi besämde att träffas över lunch i början av oktober."
11 september 2010 är citatet ovan från av UFO-Sveriges förre ordförande:
http://csblogg.ufo.se/csblogg3/?p=10780

"I går genomgick Johan Marcopoulos, min kamrat på Rymdstyrelsen, sin andra hjärnoperation på några månader. En trist tumör har ställt till det men läkarna var mycket nöjda med resultatet av ingreppet. Pratade med hans fru tidigare i dag och hon kunde berätta att Johan var vaken och skämtade i god ordning. Låter skönt mitt i allt elände."

Citat ovan från 4 februari 2010 av UFO-Sveriges dåvarande ordförande:
http://csblogg.ufo.se/csblogg3/?p=8681


"Slutade jobba 16 men eftersom jag ska på herrmiddag hemma hos Rymd-Johan så dröjer jag mig kvar och rensar i mejlkorgen. Det ska bli kul att komma ut till Solna för lite mat och dryck i goda vänners lag även om jag har beställt taxi (Anneli) till klockan 22. Jobbar i morgon…
/…/
Det visade sig mycket riktigt bli en mycket trevlig herrmiddag där Johan stod för värdskapet, fru Eva för kökstjänsterna medan jag, Björn, Peter, Micke, Magnus och Börje flockades runt det under kvällen välfyllda bordet. Tror att vi skrattade oss igen de drygt tre timmarna som jag var med innan Anneli kom och lastade in mig i bilen för hemresa. Vi hade då hunnit avhandla en hel del rymdfrågor, Tintin i hans olika skepnader och musik. Bland mycket annat. Enligt en senare inkommen rapport höll övriga på till 02 vilket inte förvånar mig det minsta med tanke på läget när jag själv tvingades avvika.

På bilden ovan ser ni: Björn Wahlberg, Börje Lundberg, undertecknad, Magnus Lindbäck, Johan Marcopoulos, Peter Borossy och Micke Danielsson."
9 januari 2010:
http://csblogg.ufo.se/csblogg3/?p=8424
"Moderator och samtalspartner blir Rymdstyrelsens Johan Marcopoulos som också ska filma det hela."
 "Allt filmades och kommer att lägga ut på Rymdkanalen under måndag eller tisdag."
Rymdkanalens länk leder till Rymdstyrelsens hemsida:
https://www.rymdstyrelsen.se/

Källa:
http://csblogg.ufo.se/csblogg3/?p=7265

"Intervjuade Johan Marcopoulos från Rymdstyrelsen som befann sig på plats i Kourou för att se uppskjutningen av Ariane 5-raketen. Lyckost.  Johan är en god vän som också är Tintin-kännare."

Källa:
http://csblogg.ufo.se/csblogg3/?p=6584

https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/lyckad-uppskjutning-av-ariane-1.866163

"Sedan bar det iväg till Rymdbolaget där jag träffade Johan Marcopoulos en stund för att hämta upp två signerade Christer Fuglesang-böcker. Ni kan se vad han skrev i den ena här nedan. Och så ljög vi en stund innan jag drog vidare"

Citat ovan från 6 februari 2008 där UFO-Sveriges dåvarande ordförande av sin vän Johan Marcopoulos på Rymdstyrelsen ordnat så att Sveriges första astronaut Christer Fuglesang signerat sin bok till UFO-Sveriges dåvarande ordförande. Fuglesangs signering innehöll en personlig anekdot om ufo:

 http://csblogg.ufo.se/csblogg3/?p=4725

Bild på Fuglesangs signering om ufo personligt till Marcopoulos vän i UFO-Sveriges styrelse:

http://csblogg.ufo.se/csblogg3/wp-content/uploads/2009/01/fuglesangsignatur.jpg


"stack ner på stan för att käka lunch med kamrater Björn Wahlberg och Johan Marcopoulos. Vi träffades på ett fullsatt Pong på Klara Tvärgränd där det intogs asiatisk buffé. Vägen dit blev lång eftersom pendeln hade fel på signalerna vid Spånga och jag blev sittande där i en halv evighet. Sedan var det bara att börja om i kön till själva buffén men efter det hade vi ett par timmars trevligt uppdaterande av våra respektive liv.
På bilden ovan ser ni Björn, som har nyöversatt alla Tintinalbumen, stolt visa upp det som ska bli medlemskortet i ”Generation Tintin”, Sveriges första Tintinförening. Vill ni gå med så är det bara att knappa in sig på föreningens hemsida där all information finns. Anbefalles.
Till höger om Björn kikar Johan från Rymdstyrelsen fram. Johan är informationsansvarig där och håller bland annat i det mesta kring vår förste astronaut, Christer Fuglesang, när han är i Sverige på officiellt besök"
Källa:
http://csblogg.ufo.se/csblogg3/?p=4982
"I Florida fick Johan Marcopoulos från Rymdstyrelsen agera expertkommentator under landningen, också det en god vän som jag fick julkort från i dag"
Källa:
http://csblogg.ufo.se/csblogg3/?p=5155
"Kulturhuset några timmar före där jag höll ett föredrag om ”ET i våra hjärtan” på Rymdstyrelsens utställning ”Rymdbas Stockholm”. Bra med folk enligt arrangörerna eftersom det var mitt bland utställningsmontrarna och den som ville kunde droppa in för att lyssna.
Som ni ser på Niklas bild ovan så körde jag min power point på två plattskärmar vilket var en nyhet för undertecknad. Tycker att det hela blev ganska lyckat och min gode vän Johan Marcopoulos från Rymdstyrelsen var moderator och tog hand om presentationen och skickade micken till de som vill ställa frågor."
Källa:
http://csblogg.ufo.se/csblogg3/?p=5166

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.