onsdag 7 oktober 2020

Universitet startar forskarnätverk om koranbränning

 

 "Imamer försöker svara på frågor, unga försöker lugna andra unga medan ett fåtal är våldsamma. Många av dem som deltar är ungdomar i grund- eller gymnasieskolan. 

I medierapporteringen som följer får Malmöborna och resten av Sverige ta del av braskande rubriker, bilder på brinnande däck och allmänt kaos. Men vad var det som egentligen hände? Hur går det att förstå och vad går att lära av det? 

Ambitionen och syftet med det nya forskarnätverket är att utifrån olika perspektiv förstå de mekanismer och processer som ledde fram till våldsamheterna. Vad var det som gjorde att reaktionerna blev så kraftiga? Hur kan företrädare för skolan, polisen och andra myndigheter få verktyg för att hantera och förebygga liknande situationer igen, inte bara i Malmö utan på andra platser i Sverige?" 

"Malmö universitet kan inte bara låta upploppen efter koranbränningen passera. Det är universitetets skyldighet att fördjupa förståelsen bortom mediernas ögonblicksbilder och utveckla ny kunskap för framtiden. Till exempel har forskning som berör skolan stora möjligheter att bidra med insikter och verktyg som lärare idag behöver."

Citaten från Sydsvenskan 7 oktober 2020:

https://www.sydsvenskan.se/2020-10-07/malmo-universitet-kan-inte-lata-upploppen-efter-koranbranningen-passera

 

Sydsvenskan publicerar namn och titlar på debattförfattarna:

"Anders Jakobsson, professor i utbildningsvetenskap vid Malmö universitet.
Laid Bouaka, universitetslektor i pedagogik vid Malmö universitet."
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.