lördag 24 oktober 2020

Mejl för att reda ut missförstånd om UFO-Sveriges föredrag på Kristinehamns bibliotek

 

"Historielärarföreningen välkomnar UFO-Sveriges föredrag på Kristinehamns bibliotek

John Doe
 
Lör 2020-10-24 13:20
  •  josef.laeben-rosenstark@kristinehamn.se;
  •  Lena Saltberg;
  • Maria Lobell;
  •  kultur;
  •  Tommy Fredriksson;
  •  redaktion@nkp.se;
  • redaktion@vf.se;
  •  p4varmland@sverigesradio.se;
  • varmland@svt.se

 
Historielärarföreningen tvingas skriva detta mejl för att reda ut en del missförstånd.

Historielärarföreningen vill inte stoppa UFO-Sveriges föredrag på Kristinehamns bibliotek 16 november 2020:


Vi i Historielärarföreningen (HLF) välkomnar föredraget om ufo. Vi anser att det är bättre med ett föredrag om ufo med vilket innehåll som helst än inget föredrag om ufo alls.

Härmed önskar vi att alla inblandade ska vara nöjda och glada. Biblioteket får erbjuda sitt föredrag. UFO-Sverige får hålla sitt föredrag. Historielärarföreningen har fått in synpunkterna.

Varför är vi i HLF då nöjda? Jo, för att vi varit ute efter att få beskrivningar och förklaringar till hur inblandade tänkt. Då kan vi dra våra slutsatser och analysera det didaktiskt.

HLF har inget att tjäna på eller intresse av om ett föredrag ställs in. Det är Kristinehamn själv som avgör frågan och inget HLF kan eller vill påverka.

HLF förutsätter att föredraget blir ett lyft för Kristinehamn med föredraget kommunen köper.

Kristinehamns kulturförvaltning har i går 23 oktober 2020 hjälpt HLF genom att lämna ut offentliga handlingar inkomna och upprättade om föredraget. I mejlkonversationerna framkommer något som UFO-Sveriges föreläsare haft för avsikt att sprida till kommunal e-post som blir offentlig. Föreläsaren polisanmäler HLF:s ordförande. 

Eftersom vi i HLF redan fått de värdefulla åsikterna av alla inblandade är det givetvis meningslöst att ställa fler frågor. För om det är så att inblandade påverkats eller skrämts av eller till och med upprymts av att dras in i polisanmälan, är det inte längre deras egentliga åsikter som kan komma fram eller studeras.

HLF är nöjda med att ha erhållit inblandades synpunkter om ufo-föredrag innan polisanmälan offentliggjordes för kommunen i mejl från föreläsaren. I synpunkterna finner HLF vad personerna egentligen tycker utan att ha utsatts för någon press.

Då kom det fram att en bibliotekarie var frågande om det gick att hålla ufo-föredrag på biblioteket när corona förändrat läget. Att föreläsaren haft synpunkter på hur det ska möbleras för att inte riskera smitta. Att en kommunalt anställd i frågor om säkerhet framhållit att föredrag kan hållas på distans i stället. Att en kommunal chef tänkt högt att ufo-föredraget skulle kunna anses som falsk marknadsföring. Att en politiker föreslagit att ufo-föredraget därför kunde få annan informationstext så att besökarna fick rätt reklam. 

Om de inblandade ändrat sig har de rätt att göra det. Om det beror på att de inblandade skrämts upp av att polisanmälan lämnas in där kommunen dras in har de inblandade rätt att bli rädda. Föreläsaren är också i sin fulla rätt att göra en polisanmälan. Däremot är det inte intressant för HLF att studera vad inblandade anser när de måste ta ställning och inte kan tänka objektivt.

Via mejlkonversationen framgår att media berättat för föreläsaren att det finns en lååång insändare från HLF, som vi antar ännu inte har publicerats. Media har även visat stort intresse för ufo-föredraget och de inblandade i den lilla vackra skärgårdskommunen. Det tycker vi i HLF är bra, eftersom vi inte har något att dölja. Tyvärr tror vi att journalisterna tycker det är spännande att läsa om intrigerna och inte vill publicera någon nyhet för att de anser att ufo-föredraget inte är något intressant för allmänheten. Efter föredraget lär det dock komma en artikel eller notis som är helt okritisk och saknar granskande innehåll. Det är väl bra för Kristinehamns kommun som inte har något att oroa sig för?

Emellertid kan medias intresse ändras om polisanmälan lämnas in och biblioteket dras in i härvan. Det är inget HLF kan hindra. Föreläsaren äger frågan. Tyvärr måste HLF ägna tid åt att beställa ut handlingar för att försvara oss. När vi sedan tvingas lämna in dessa handlingar kommer mejlkonversationer till polisens kännedom.

HLF har tidigare varit i kontakt med polisen och då fått beskedet att vi inte har begått något brott hur polisen än vridit och vänt på saken. Därför har vi agerat i god tro. 

Av mejlkonversationerna framgår bland annat att en ansvarig politiker anklagas av en inblandad person för att ha sagt dumma saker. Samt att det dragits igång ett internt ärende på Kristinehamns bibliotek.

Intressant är även att föreläsaren gjort offentligt i mejl en del anklagelser mot HLF som inte stämmer. Tidigare har föreläsaren sänt offentliga mejl som inkommit till annan kommun där han gissat om HLF och riktat felaktiga anklagelser. Vi kan lätt bevisa att anklagelserna inte stämmer om vi tvingas till polisförhör. Föreläsaren har även inför myndigheten Högskolan i Borås offentliggjort i mejl sin avsikt för flera myndighetspersoner att han håller på med en omfattande polisanmälan mot HLF:s ordförande. Eftersom han själv velat att detta ska bli offentligt, har säkert ingen något emot att vi berättar den offentliga uppgiften. Det gör vi för att det ska stå utom tvivel att det inte är missförstånd vad föreläsaren har för avsikt. Det är lagligt att polisanmäla, så det ska inte vara något kontroversiellt med det.

Tyvärr verkar det i mejlkonversationerna med biblioteket som om föreläsaren offentliggjort och diskuterat med en bibliotekarie på Kristinehamns bibliotek vilka delar som kan tas med i polisanmälan. Föreläsaren har även hållit förhör med bibliotekarien om frågor som hör till en polisanmälan. HLF vet idag inte om föreläsaren ska använda bibliotekarien som vittne. Oavsett vilket har HLF så mycket kunskap om polisutredningar, att vi tror det kan förstöra utredningen om anmälaren diskuterar vad som ska tas med i polisanmälan och håller förhör med inblandad. På sin höjd är det önskvärt att målsägande enbart frågat ett vittne om den kan tänkas ställa upp som vittne. Inte att själv genomföra de förhör en förhörsledare ska hålla, eller att diskutera vad som ska tas med i polisanmälan. 

Vi tror att föreläsaren förstört sin egen polisutredning. Detta material tvingas vi om det blir polisförhör lämna in till polis, åklagare eller domstol för att försvara oss. Även de falska anklagelser som riktats mot oss från föreläsaren. Vi överlåter i sådant fall till polis, åklagare och domstol att avgöra om HLF kan ha utsatts för något brott.

I dagsläget kan ingen sia om vem som blir friad eller fälld. Kristinehamns kommun kanske tycker det är jättespännande med denna händelse.

HLF tycker det är beklagligt att hela ufo-debatten överskuggas av att människor skräms. Det kan vara kontroversiellt med föredrag om ufo. Men det bör inte vara kontroversiellt att diskutera vad inblandade anser om föredraget.

Ha det så kul på föredraget 16 november och vi önskar föredragshållaren lycka till! Vi kommer själv i HLF inte att närvara eftersom vi inte får ut något av UFO-Sveriges föredrag och de dessutom redan finns gratis på Internet."
 
 
HLF vill till detta mejl som citerats ovan tillägga, att vi hoppas att de inblandade som ska medverka i eller tas med i föreläsarens polisanmälan träder fram på föredraget. Där kan de presentera för biblioteksåhörarna att ämnet de ska få höra är så känsligt att någon som velat analysera hur inblandade tänkt om föredraget ska tystas med polisanmälan. För HLF antar att media inte vågar berätta om detta. Om media däremot skulle våga rapportera, kan det innebära maximal reklam för UFO-Sveriges ideologi, den tredje vägens ufologi. Eller en granskning av vad ideologin innebär. Men använd inte HLF då. Vänd er till Kristinehamns kommun som är experter på att analysera den ideologin!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.