fredag 22 maj 2020

UFO-Aktuellts redaktör oroad över frågor om journalists restaurangbesök


Idag fick Historielärarföreningen ett mejl från UFO-Aktuellts redaktör Håkan Ekstrand. Han sitter även i UFO-Sveriges styrelse. Tydligen har Ekstrand retat upp sig på att Historielärarföreningen undrar hur det är möjligt för en journalist på Dagens Nyheter att beställa restaurangmat på nästan varje arbetspass år efter år. Men varför upprör en bloggpost om restaurangbesök Håkan Ekstrand på UFO-Aktuellt och UFO-Sverige? Restaurangbesök har väl inte med ufo att göra? Bloggposten igår var tydligen intressant för media eftersom den lästs flera gånger av Aftonbladet, samt en gång av Göteborgs-Posten och en gång av Västerbottens Kuriren. Alltså inte alls något ointressant tema Håkan Ekstrand. Vänd dig till Aftonbladet i stället Håkan Ekstrand och fråga den tidningen varför de fann läsningen intressant!

På universitet finns numera kurser i arbetarhistoria. Där är jämförelser mellan journalister och hemtjänstpersonal relevant. Samtidigt finns det kurser i lokalhistoria för elever. Där kan det vara intressant att se hur välmående journalister lokalt är i huvudstaden Stockholm jämfört med journalister på mindre orter samt vad som lett fram till detta. Eller hur journalistens lön utvecklats så att det är en självklarhet för honom att bli matad av restaurang och hemkörd i taxi varje dag. Såg journalistens vardag ut så för några decennier sedan? UFO-Aktuellts redaktör kanske föredrar ålderdomlig historieundervisning om kungar och fältslag, som han själv växt upp med? Om Håkan Ekstrand inte förstår dessa saker kan han exempelvis läsa boken som skrivits av historieprofessor Mats Greiff som är prefekt vid Malmö universitet. Det är arbetarhistoria som används som kurslitteratur:

https://academic.oup.com/ahr/article-abstract/99/4/1339/124400?redirectedFrom=fulltext

https://www.kurslitteratur.se/isbn/9789162805975/

http://www.wilkmans.se/p/kontoristen--fran-chefens-hogra-hand-till-proletar--proletarisering-feminisering-och-facklig-organisering-bland-svens


"Måltidskunskap?

Håkan Ekstrand <ekstrand147@gmail.com>

Fre 2020-05-22 10:59

  •  Du
Från historielärarföreningens (Thomas Nordholm) blogg den 21/5 2020

"Nästan daglig restaurangmat för Dagens Nyheters journalist

En journalist på tidningen Dagens Nyheter har i flera år lagt ut bilder på sina middagar från olika restauranger. Kanske är det ett budskap han vill nå ut med? På sin blogg publicerar han foton på rätterna. Ofta är det närbilder. Prydligt presenterade med vad rätterna innehåller samt vilka restauranger rätterna hämtats från. Eller bilder från restaurangerna med tallriken inzoomad. Det ser onekligen gott ut. Egentligen är det enda behållningen med hans blogg. Ibland berättar han vad hans journalistkollegor beställt för rätter de med. Det blir ofta restaurang på fritiden också eller hämtmat från restaurang..."


Vad har detta med historiedidaktik att göra. Framtidens historieelever är knappast intresserade vad en journalist äter när han arbetar. Du kanske skulle sätta dig in i vad didaktik är."


Bloggposten som berör och intresserar:

https://historielararna.blogspot.com/2020/05/nastan-daglig-restaurangmat-till-dagens.html



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.