måndag 25 maj 2020

UFO-Sveriges medlemmar totalt lurade av styrelsen


"Att redigera UFO-Aktuellt tar sin lilla tid. Först ska artiklar beställas, sedan ska folk som inte lämnar i tid påminnas och så får jag skriva själv när det gäller att fylla tomma sidor som an någon anledning blivit just tomma. Men jag måste också se till så att det finns bildmaterial och att det som kommer i tryck blir läsvärt och informativt. Och korrekt. Något som jag får bra hjälp av Stefan Roslund med att fixa.
Stefan läser korrektur på hela tidningen och hittar det mesta. Utan honom vore UFO-Aktuellt en sämre produkt. Just kvaliteten är viktig och jag ägnar väldigt mycket tid åt att gå igenom texterna och kolla fakta. Fokus ligger knappast på layouten som inte är särskilt vidlyftig, men den är enkel just för att jag ska hinna med att göra tidningen över huvud taget.
Så när jag skriver detta sent på kvällen är alla texter på sin plats och jag väntar bara på en illustration som Tobias Lindgren lovat lämna i morgon.
Fick själv sätta mig i några timmar och skriva en artikel om ett fall från Norrtäljetrakten eftersom det fattades material till tre sidor. Det blev verkligen från noll. Fick lyssna igenom två långa intervjuer och läsa en annan i utskrift."
Citat ovan från UFO-Sveriges vice ordförande söndag 24 maj 2020:
http://csblogg.ufo.se/csblogg3/?p=61164
Av texten ovan framgår att vice ordförande lade ner timmar på arbetet för att få ihop tidningen UFO-Aktuellt i söndags kväll. Mycket av arbetet han genomförde är sådant en redaktör borde ha gjort. Men vad gjorde då UFO-Aktuellts redaktör samtidigt när vice ordföranden kämpade med att få ihop allt för att hålla deadline? Jo, redaktören Håkan Ekstrand satt samtidigt i flera timmar i mejlkonversation med Historielärarföreningen. Något som inte alls kommer i UFO-Aktuellt. Ekstrand har i stället för att hjälpa till som redaktör att färdigställa tidningen, tagit på sig uppgiften att försöka stoppa Historielärarföreningens granskning av UFO-Sveriges vice ordförande!
Det innebär att den egentlige redaktören är UFO-Sveriges vice ordförande. Ekstrand är mest redaktör på pappret. Makten över tidningens artiklar och urval har UFO-Sveriges vice ordförande. Vice ordförande är även ordförande i stiftelsen och ufo-arkivet AFU som är knutet till UFO-Sverige med delvis samma styrelse.
Den tredje positionen UFO-Sveriges vice ordförande har är att vara internationell samordnare för UFO-Sverige. 
Ordförande i UFO-Sverige Anders Berglund syns dock knappt alls på hemmaplan i Sverige. Där dyker UFO-Sveriges vice ordfrande upp igen och tar på sig ansvaret att svara på medias frågor och hålla föredragen. I rollen där UFO-Sveriges ordförande borde svara på frågor och fronta, förekommer vice ordföranden uppemot 50 gånger oftare än sin ordförande. Alltså är ordföranden mest ordförande på pappret och vid styrelsemötena för att formellt skriva under som ordförande.
Vice ordföranden sköter i princip fyra av de viktigaste posterna trots att han endast är utsedd till två. Snällt? Inte om man ser till maktkoncentrationen och inflytandet. Det är ju inte så medlemmarna har röstat fram sina styrelser. 
Dessutom är uppemot 90 procent av bokutgivningen dominerad av UFO-Sveriges vice ordförande och de andra får dela på en bråkdel av återstående publicering.
Resorna i UFO-Sverige och AFU domineras av UFO-Sveriges vice ordförande.
Den person som tillbringar mest tid i AFU:s arkiv genom åren och dagligen är inte ens betrodd att vara dess ordförande.
UFO-Sverige och AFU blir på så vis ett enmansföretag i praktiken där en person har nästan all makt och inflytande, samt intäkter från verksamheten och resorna och publiciteten. Men på pappret ser allt helt annorlunda ut med uppdelade roller på andra i styrelserna som egentligen är bifigurer.
Det är inte Historielärarföreningens uppgift att protestera mot maktkoncentrationen. Det borde medlemmarna själva göra. Enligt Historielärarföreningens källor har protester framförts och sipprar fram. Historielärarföreningen finner maktkoncentrationen intressant för att UFO-Sveriges medlemmar blir totalt lurade av vad som står på pappret jämfört med hur det fungerar och borde fungera i verkligheten. Maktpersonen får en för stor roll och personifierar i stort sett den ideologi som förs fram på alla ovan fronter. Det är den ufo-förnekande ideologin den tredje vägens ufologi. Som UFO-Sveriges vice ordförande själv införde i den svenska riksorganisationen när han valdes till ordförande på 1990-talet. En ideologi som är långt ifrån varför många ufo-intresserade blev medlemmar.
Samma ideologi och maktperson drabbar tyvärr landet Sverige med slagsida för sin egen ideologi i den allmänna ufo-debatten. Trots att maktdelningen på pappret borde ha undvikit detta. Drabbar landet på det vis att grundskolor, gymnasieskolor, folkbildning, folkhögskolor, universitet, bibliotek och Utbildningsradion får samma olyckliga slagsida. En slagsida som inte vilar på vare sig vetenskaplig grund eller avspeglar hur medlemmar och riksorganisation röstat.

Det borde inte vara svårt för styrelsemedlemmar att synas och medlemmar att få inflytande. Men är det lika lätt att protestera om en person sitter på nästan all makt? Blir övriga kring personen underdåniga för att hålla sig väl med makten? På vems bekostnad då?
Historielärarföreningen vill gärna ha UFO-Sveriges medlemmars åsikter per mejl i detta inofficiella bedrägeri med hur posterna fördelats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.